MAKTAB O‘QUVCHILARIDA RAQAMLI MADANIYATNI SHAKLLANTIRISHNING PSIXOLOGIK ASOSLARI - Abdurasulova Latofat Buriyevna (TADQIQOTLAR, 2026)
Аnnotаtsiyа: Ushbu maqolada maktab o‘quvchilarida raqamli madaniyatni shakllantirishning psixologik asoslari tahlil qilinadi. Raqamli texnologiyalarning hayotning barcha sohalariga keng kirib borishi o‘quvchilardan axborot va kommunikatsiya vositalaridan ongli, xavfsiz hamda mas’uliyatli foydalanishni talab etmoqda. Maqolada raqamli madaniyat tushunchasining mazmuni, uning o‘quvchilar shaxsiyati rivojlanishidagi o‘rni va ahamiyati yoritiladi. Shuningdek, raqamli madaniyatning shakllanishiga ta’sir etuvchi psixologik omillar, jumladan, axborotni tanqidiy tahlil qilish ko‘nikmalari, media savodxonlik, mas’uliyat hissi, o‘zini nazorat qilish va kommunikativ kompetensiyalar tahlil etiladi. Maqolada maktab psixologi, pedagoglar va ota-onalarning hamkorligi asosida o‘quvchilarda sog‘lom raqamli muhitni yaratish hamda internetdan samarali foydalanish ko‘nikmalarini rivojlantirish masalalari yoritilgan. Tadqiqot natijalari o‘quvchilarning raqamli savodxonligini oshirish, axborot xavfsizligini ta’minlash va ularni zamonaviy axborot makonida muvaffaqiyatli faoliyat yuritishga tayyorlashda muhim amaliy ahamiyatga ega