MAKTABDA PSIXOLOGIK SOGLOM MUHITNI VA XAVFSIZLIKNI TA’MINLASHNING ZAMONAVIY USULLARI - Azizova Iroda Xusan qizi; Abduvahobova Rohila Nuriddin qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Аnnotаtsiyа:Ushbu maqolada maktabda psixologik sog‘lom muhit va xavfsizlikni ta’minlashning zamonaviy usullari tahlil qilinadi. Ta’lim muassasasida sog‘lom psixologik muhitni yaratish o‘quvchilarning shaxsiy rivojlanishi, ta’lim samaradorligi va ijtimoiy moslashuvining muhim omillaridan biri hisoblanadi. Maqolada psixologik xavfsizlik tushunchasi, uning o‘quvchilar ruhiy salomatligiga ta’siri hamda maktab muhitida uchraydigan psixologik xavf omillari yoritilgan. Shuningdek, psixologik profilaktika, diagnostika, psixologik maslahatlar, treninglar, konfliktlarni boshqarish, kiberxavfsizlik madaniyatini rivojlantirish va maktab, oila hamda psixolog hamkorligini kuchaytirish orqali sog‘lom psixologik muhitni shakllantirish masalalari tahlil qilingan. Tadqiqot natijalari maktablarda o‘quvchilarning ruhiy farovonligini ta’minlash, zo‘ravonlik va nizolarni kamaytirish hamda xavfsiz ta’lim muhitini yaratishda amaliy ahamiyatga ega.