ZAXARLANISH NATIJASIDA ORGANIZMDA KELIB CHIQADIGAN PATOLOGIK HOLATLAR VA ULARNING PATOFIZIOLOGIK MEXANIZMLARI - Karimova Intizor Ruzmetovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada eksogen kelib chiqishga ega bo’lgan o’tkir zaxarlanish (intoksikatsiya) jarayonlarida inson organizmida rivojlanadigan tizimli patologik holatlar va sindromlarning patofiziologik mexanizmlari batafsil yoritilgan. Toksik agentlarning hujayra va to’qimalar darajasidagi destruktiv ta’siridan tortib, hayotiy muhim a’zolar tizimidagi funksional buzilishlargacha bo’lgan kaskadli o’zgarishlar ilmiy jihatdan tahlil qilingan. Maqolada umumiy intoksikatsiya belgilari, me’da-ichak trakti zararlanishi, ekzotoksik shok, degidratatsiya, neyrotoksikoz, shuningdek, jigar- buyrak va nafas olish, yurak-qon tomir tizimlarining o’tkir yetishmovchiligi kabi og’ir patologiyalar uzviy bog’liqlikda tushuntirib berilgan. Bundan tashqari, kimyoviy intoksikatsiyalarda birinchi yordam ko’rsatishning o’ziga xos jihatlari va klinik jihatdan xavfsiz algoritmlarga tayanishning muhimligi asoslab berilgan.