ANDIJON SHAHRI MAGISTRAL KO‘CHALARIDA CHO‘NTAK YO‘LLARNI TASHKIL ETISHNING SAMARADORLIGI - Tursunaliyev Xursanali Rustamjon o‘g‘li; Shodmonov Saidbek (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur ilmiy maqolada Andijon shahri magistral ko‘chalarida tashkil etilgan cho‘ntak yo‘llarning transport oqimiga, yo‘l harakati xavfsizligiga va shahar infratuzilmasining samaradorligiga ta’siri ilmiy jihatdan keng tahlil qilingan. Magistral ko‘chalarda yuzaga kelayotgan tirbandliklar, jamoat transporti harakati, svetofor tizimlarining ishlash samaradorligi va transport zichligi o‘rganilgan. Shuningdek, cho‘ntak yo‘llarni tashkil etishning iqtisodiy va ekologik afzalliklari ham tahlil qilinib, zamonaviy aqlli transport tizimlari (ITS) asosida rivojlantirish istiqbollari ko‘rib chiqilgan. Tadqiqot davomida Andijon shahri markaziy magistral ko‘chalari misolida amaliy kuzatuv natijalari va muhandislik tavsiyalari ishlab chiqilgan.