O‘ZBEK TILIDA KO‘MAKCHILAR TIZIMI VA ULARNING SINONIMIK HUSUSIYATLARINI O‘RGANISH. - Sattorqulova Shalola To‘ychi qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Adabiy tilning boyib borishida tilimizning ichki imkoniyatlari hal qiluvchi rol o‘ynaydi. Tildagi har qanday o‘zgarish, avvalo, leksik qatlamda ko‘zga tashlanadi va shu qatlamda shakllanib boradi. Ayniqsa, istiqlol yillarida boshqa sohalardagi islohotlar kabi o‘zbek tili leksikografiyasida ham qator islohotlar bo‘ldi. O‘zbek tilining izohli lug‘ati yangidan nashr etildi va bu lug‘at o‘z tarkibiga 80 mingdan ortiq so‘zni kiritdi. Buning natijasida qator tadqiqotlar yaratildi. Leksik qatlamni o‘rganish ko‘lami yanada ortdi. Bu tadqiqotlarda tilni leksik-semantik, lingvostatistik va leksikografik usullarda tadqiq qilishga alohida e’tibor qaratildi.