XALQARO BAHOLASH DASTURI ASOSIDA BOSHLANG‘ICH SINF O‘QUVCHILARIGA GAP BO‘LAKLARINI O‘RGATISH METODIKASI - Alimqulova Dilfuza Alijon qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada xalqaro baholash dasturlari (PISA, PIRLS, TIMSS) talablaridan kelib chiqib, boshlang‘ich sinf o‘quvchilariga gap bo‘laklarini o‘rgatish metodikasi yoritilgan. Gap bo‘laklari sintaksisning markaziy bo‘g‘ini sifatida o‘quvchilarda grammatik bilimlarni mustahkamlash, matn mazmunini anglash va fikrni mantiqiy ifodalash ko‘nikmalarini shakllantirishda muhim ahamiyat kasb etadi. Maqolada 4K modeli, gamifikatsiya va raqamli ta’lim vositalaridan foydalanish asosida gap bo‘laklarini o‘rgatishning samaradorligi ilmiy asosda tahlil qilingan. Natijada o‘quvchilarning nutqiy kompetensiyasi, mantiqiy tafakkuri va ijodkorlik qobiliyati rivojlanishi kuzatilgan.