KANALLARNI QOPLAMA BILAN QOPLASHDA IKKILAMCHI XOMASHYOLARDAN FOYDALANISHNING EKOLOGIK VA IQTISODIY ISTIQBOLLARI - Obidjonov Axror Jo‘raboy o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada O‘zbekiston sug‘orish tizimlarida suv resurslaridan samarali foydalanish masalalari ko‘rib chiqilgan. Tadqiqotlarda tuproq o‘zanli kanallarda suvning filtratsiya yo‘qotishlari, beton qoplamalarning afzallik va kamchiliklari hamda ularni muqobil materiallar bilan almashtirish zarurati tahlil qilindi. Avtomobil shinalarini qayta ishlash orqali olinadigan rezina granulalari asosida kompozitsion elastik qoplama ishlab chiqish texnologiyasi taklif etildi. Laboratoriya va dala sinovlari natijalari ushbu qoplamaning filtratsiya yo‘qotishlarini 90 % gacha kamaytirishi, yuqori gidroizolyatsion va mexanik chidamlilikka ega ekanligini ko‘rsatdi. Taklif etilayotgan texnologiya nafaqat suv tejash samaradorligini oshiradi, balki ekologik xavfni kamaytirib, iqtisodiy jihatdan ham tejamkor hisoblanadi. Kalit so‘zlar: sug‘orish kanallari, filtratsiya, beton qoplama, elastik qoplama, shina granulasi, qayta ishlash, ekologiya, iqtisodiy samaradorlik.