TRANSPORT-LOGISTIKA TIZIMLARINI OPTIMALLASHTIRISH VA BOSHQARISH BO‘YICHA ILMIY TADQIQOTLAR TAHLILI - A.E. Kuvnakov; T.B. Djurayev (TADQIQOTLAR, 2026)
Ushbu maqolada transport-logistika tizimlarini optimallashtirish va boshqarish sohasidagi ilmiy tadqiqotlarning rivojlanish bosqichlari hamda zamonaviy yondashuvlari tahlil qilingan. Transport-logistika tizimlarida qo‘llaniladigan chiziqli va dinamik dasturlash, VRP va CVRP marshrutlashtirish modellari, metaevristik algoritmlar, ommaviy xizmat ko‘rsatish nazariyasi hamda sun’iy intellekt texnologiyalarining ilmiy asoslari o‘rganilgan. Mahalliy va xorijiy olimlarning ilmiy ishlari qiyosiy tahlil qilinib, mavjud yondashuvlarning afzalliklari va cheklovlari aniqlangan. Tadqiqot natijasida transport-logistika tizimlarini intellektual boshqarish, real vaqt rejimida ma’lumotlarni qayta ishlash, mikroservis arxitekturasi asosidagi logistika platformalarini yaratish hamda sun’iy intellekt va IoT texnologiyalarini integratsiyalash bo‘yicha ilmiy muammolar belgilab berilgan.