360 GRADUSLI VIZUAL TEXNOLOGIYALAR ASOSIDA VIRTUAL O’QUV MUHITINI YARATISHNING PEDAGOGIK SAMARADORLIGI - Yo‘ldoshov Otabek Baxtiyor o‘g‘li; Nabiyev Raxim (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada 360 gradusli vizual texnologiyalar asosida virtual o’quv muhitini yaratishning pedagogik samaradorligi tahlil qilingan. Tadqiqot davomida virtual reallik (VR) va 360° video texnologiyalarining ta’lim jarayoniga ta’siri o’rganilgan, interaktiv virtual o’quv muhitlarini loyihalashning nazariy va amaliy asoslari ishlab chiqilgan. Nazorat va tajriba guruhlari o’rtasida o’tkazilgan tajriba-sinov natijalari tahlil qilinib, 360° texnologiyalar qo’llanilgan guruhda o’zlashtirish ko’rsatkichi 18–25% ga yuqori bo’lgani aniqlangan. Maqolada shuningdek virtual muhitni modellashtirish algoritmlari, interaktiv elementlar (hotspots) va pedagogik ssenariylar tizimi ko’rib chiqilgan.