BIR KOVUSHLI KON EKSKAVATORLARINING ELEKTR YUITMALARINI RAQAMLI BOSHQARISH VA KOMPYUTER TEXNOLOGIYALARI ASOSIDA BOSHQARISH USULLARINI TADQIQ QILISH - Umirzaqov O‘tamurod Toshtemir o‘g‘li. (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada bir kovushli kon ekskavatorlarining elektr yuritmalarini avtomatlashtirilgan boshqarish hamda kompyuter texnologiyalariga asoslangan funksional diagnostika tizimlarini takomillashtirish masalalari ko‘rib chiqilgan. Ekskavatorlarning qazish jarayoni, ishchi mexanizmlarining harakatini muvofiqlashtirish va energiya sarfini kamaytirishga qaratilgan avtomatik boshqaruv tamoyillari tahlil qilingan. Ko‘tarish, bosim va aylantirish mexanizmlarining elektr yuritmalarini mikroprotsessorli kontrollerlar yordamida boshqarishning afzalliklari yoritilgan. Shuningdek, elektr yuritmalarning texnik holatini real vaqt rejimida nazorat qilish, nosozliklarni dastlabki bosqichlarda aniqlash va avariyaviy holatlarning oldini olish imkonini beruvchi funksional diagnostika tizimining tuzilishi va ishlash prinsiplari bayon etilgan. Tadqiqot natijalari ekskavatorlarning ish unumdorligini oshirish, energiya tejamkorligini ta’minlash hamda ekspluatatsion ishonchliligini yaxshilashga xizmat qiladi.