TIKLANGAN TOLALAR ARALASHMASIDAN IP ISHLAB CHIQARISHDA YIGIRISH TEXNOLOGIK PARAMETRLARINING TA’SIRINI TADQIQ ETISH - U.M.Duysenbayeva; Sh.M.Shodiyeva; M.Sh.Xoliyarov (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada paxta tolasi va trikotaj qiyqimlaridan olingan tiklangan tolalar aralashmasidan ip ishlab chiqarish jarayonlari tadqiq qilindi. Tadqiqot davomida pnevmomexanik va halqali yigirish texnologiyalarida 80/20, 70/30 hamda 60/40 nisbatdagi paxta/tiklangan tola aralashmalaridan iplar ishlab chiqarildi va ularning fizik-mexanik xossalari baholandi. Natijalar tiklangan tolalar ulushi ortishi bilan ipning pishiqligi, uzayishi va notekislik ko‘rsatkichlari pasayishini ko‘rsatdi. Pnevmomexanik yigirish usuli kalta tolali aralashmalarni qayta ishlashda samaraliroq ekani aniqlandi. Shuningdek, qo‘shib pishitilgan iplar sifat ko‘rsatkichlarini sezilarli yaxshilashi kuzatildi.