O‘QUVCHILARNING VIRTUAL MUHITGA QARAM BO‘LIB QOLISHINING PSIXOLOGIK SABABLARI - Xonkeldiyeva Nafisa Abduxalil qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada o‘quvchilarning virtual muhitga, xususan internet va ijtimoiy tarmoqlarga qaram bo‘lib qolishining psixologik sabablari tahlil qilingan. Shuningdek, bu holatning yuzaga kelishiga ta’sir etuvchi shaxsiy, oilaviy va ijtimoiy omillar yoritilgan. O‘quvchilarda virtual muhitga bog‘lanib qolish jarayonida emotsional ehtiyojlar, ijtimoiy moslashuvdagi qiyinchiliklar, motivatsion muammolar hamda stress va xavotir kabi psixologik holatlarning o‘rni asoslab berilgan. Maqolada virtual qaramlikning o‘quvchilarning diqqat, xotira, tafakkur va ijtimoiy munosabatlariga ko‘rsatadigan salbiy ta’siri ham tahlil etilgan. Shuningdek, ushbu muammoning oldini olish va kamaytirishga qaratilgan psixologik-pedagogik tavsiyalar keltirilgan.