O’QUVCHILARDA IJOBIY MEN-KONSEPSIYASINI SHAKLLANTIRISHDA MAKTAB PSIXOLOGINING O‘RNI - Normatova Nilufar Jummanazarovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada o‘quvchilarda ijobiy Men-konsepsiyasini shakllantirishning psixologik-pedagogik asoslari hamda ushbu jarayonda maktab psixologining o‘rni yoritilgan. Shaxsning o‘zini anglashi, o‘z qadr-qimmatini baholashi, o‘z imkoniyatlariga ishonchi va ijtimoiy muhitga moslashuvi ijobiy Men- konsepsiyasining muhim tarkibiy qismlari sifatida tahlil qilingan. Shuningdek, o‘quvchilarning psixologik farovonligini ta’minlash, o‘ziga bo‘lgan ishonchni rivojlantirish, salbiy o‘zini baholash holatlarining oldini olish hamda shaxsiy salohiyatni yuzaga chiqarishda maktab psixologining diagnostik, profilaktik, rivojlantiruvchi va maslahat beruvchi faoliyati ilmiy jihatdan asoslangan. Maqolada ijobiy Men-konsepsiyasini rivojlantirishga xizmat qiluvchi zamonaviy psixologik metodlar va amaliy tavsiyalar ham keltirilgan.