YURIDIK SHAXSLARDAN OLINADIGAN MOL-MULK SOLIG‘I BUXGALTERIYA HISOBI VA UNI TAKOMILLASHTIRISH MASALALARI - Norboyev Bobomurod Abduraim o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada soliq tizimini modernizatsiya qilish va ko‘chmas mulk ob’ektlariga soliq solish mexanizmini unifikatsiyalash sharoitida yuridik shaxslardan olinadigan mol-mulk solig‘i buxgalteriya hisobining o‘ziga xos jihatlari tadqiq etilgan. Maqolada 1 kvadrat metr bino uchun belgilangan minimal qiymat tartibining joriy etilishi natijasida buxgalteriya hisobi (qoldiq qiymat) va soliq hisobi (soliq bazasi) o‘rtasida yuzaga kelayotgan uslubiy tafovutlar tahlil qilingan. Korxonalarda ushbu soliq turi bo‘yicha hisob-kitoblar aniqligini oshirish va hisobot davrlarida bo‘nak (avans) to‘lovlarini to‘g‘ri aks ettirish uchun balans hisobidagi 6410- schyot tarkibida yangi sub-schyotlar ochish mexanizmi hamda kadastr idoralari bilan raqamli integratsiyaning iqtisodiy samarasi baholangan.