KASBGA OID EVFIMIZMLAR TAHLILI VA TADQIQI - Qoraqulova Feruza (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqola kasbga oid evfemizmlarning lingvistik xususiyatlari, funksiyalari va ijtimoiy-madaniy ahamiyatini tahlil qilishga bag’ishlangan. Unda turli kasbiy sohalarda qo’llaniladigan evfemistik birliklarning shakllanish mexanizmlari va ularning kommunikativ maqsadlari atroflicha o’rganiladi. Tadqiqot natijalari shuni ko’rsatadiki, evfemizmlar noxush tushunchalarni yumshatish, kasbiy etiketni saqlash va muayyan kasb madaniyatini aks ettirishda muhim rol o’ynaydi. Maqolada evfemizmlarning semantik o’zgarishlari va ularning nutqdagi pragmatik ta’siri ilmiy asosda yoritilgan. Mazkur tahlil kasbiy muloqot samaradorligini oshirish va tilshunoslikdagi evfemizm hodisasini chuqurroq anglashga xizmat qiladi.