ANTIMIKROB REZISTENTLIK – ZAMONAVIY TIBBIYOTNING GLOBAL MUAMMOSI - Botirova Gulchehra Boburovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Mazkur maqolada antibiotik rezistentlikning zamonaviy tibbiyotdagi global muammo sifatidagi o‘rni kompleks tarzda tahlil qilinadi. Tadqiqot tizimli tahlil, statistik modellashtirish va komparativ yondashuv asosida olib borildi. Antibiotik rezistentlik rivojlanishiga olib keluvchi omillar sifatida antibiotiklardan noto‘g‘ri foydalanish, mikroorganizmlarning genetik moslashuvi va sog‘liqni saqlash tizimidagi strukturaviy kamchiliklar aniqlandi. O‘zbekiston hududlari kesimidagi gospital shtammlar tahlili natijalari antimikrob chidamlilik darajasi keskin oshib borayotganini ko‘rsatadi. Tadqiqot yakunida muammoni kamaytirish bo‘yicha innovatsion va tizimli takliflar ishlab chiqildi.