OʻGʻRI HIKOYASIDA TARIXIY SOʻZLAR TAHLILI - Qarshiyeva Mahzuna Erkin qizi; Erdanova Muxlisa Xoshim qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqola Abdulla Qahhorning mashhur "Oʻgʻri" hikoyasida qoʻllanilgan tarixiy soʻzlarning lingvistik tahliliga bagʻishlangan. Tadqiqotda asarda uchraydigan eski va arxaik leksik birliklarning maʼno qatlamlari, ularning paydo boʻlish tarixi hamda hikoyaning badiiy-gʻoyaviy mazmunini boyitishdagi oʻrni koʻrib chiqiladi. Shuningdek, ushbu soʻzlarning zamonaviy oʻzbek tilidagi ekvivalentlari va ularning semantik oʻzgarishlari qiyosiy jihatdan tahlil qilinadi. Maqola orqali adabiy asarlardagi tarixiy leksikaning tilshunoslik va madaniyatshunoslik nuqtai nazaridan ahamiyati yoritiladi.