KETON TANACHALARI METABOLIZMI: BIOKIMYOVIY MEXANIZMLAR VA KLINIK AHAMIYATI - Sharifov Akmal Xalimovich (TADQIQOTLAR, 2026)
Ushbu maqolada keton tanachalari — asetoatsetat, beta-gidroksibutirat va aseton — ning sintez va parchalanish mexanizmlari, organizmda tutgan o’rni hamda ochlik, 1-toifa diabet mellitusi va ketogen dieta sharoitidagi ahamiyati ko’rib chiqilgan. Keton tanachalarining miya, yurak va skelet mushaklari uchun muqobil energiya manbai sifatidagi roli, shuningdek patologik ketoatsidoz holati va uning klinik oqibatlari tahlil qilingan. 2020–2025 yillardagi ilmiy adabiyotlar asosida ketoz holatining terapevtik imkoniyatlari ham yoritilgan.