O’ZBEKISTON SHAROITIDA IQLIMLASHTIRILGAN PANAX GINSENG C.A. MEY ILDIZINING BIOLOGIK FAOL MODDALARI VA KIMYOVIY TARKIBINI KOMPLEKS TAHLIL QILISH - Kenjayeva Nargiza Razzoqovna (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu ilmiy tezisda O’zbekistonning tog’li va tog’oldi hududlarida (Toshkent viloyati, Bo’stonliq tumani) 4–5 yil mobaynida kontrolli agrotexnologiya asosida yetishtirilgan Panax ginseng C.A. Mey ildizining kimyoviy tarkibi va biologik faol moddalarining miqdoriy ko’rsatkichlari spektrofotometrik hamda xromatografik usullar yordamida kompleks tadqiq etilgan. Mahalliy sharoitda o’stirilgan namunalardagi ginsenozidlar, polisaxaridlar, aminokislotalar va mikroelementlar tarkibi import xomashyosi bilan qiyosiy tahlil qilinib, O’zbekistonda sifatli jenshen xomashyosi yetishtirish va farmakologik preparatlar ishlab chiqarish istiqbollari asoslangan.