SUN’IY INTELLEKTDAN FOYDALANISHDA SHAXSIY MA’LUMOTLARNI HIMOYA QILISH MASALALARI - Sultonov Jasur Rustam o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2026)
Bugungi raqamlashtirish jarayonlari sharoitida sun’iy intellekt texnologiyalaridan davlat boshqaruvi, ta’lim, sog‘liqni saqlash, bank-moliya tizimi, marketing va boshqa ijtimoiy munosabatlarning deyarli barcha sohalarida faol foydalanilmoqda. Bu esa, o‘z navbatida, fuqarolarning shaxsiy ma’lumotlari xavfsizligi va ulardan qonuniy foydalanish masalasini kun tartibiga olib chiqmoqda. Biroq, raqamli taraqqiyot bilan bir qatorda insonning konstitutsiyaviy huquq va erkinliklari, ayniqsa, shaxsiy hayot daxlsizligi hamda shaxsga doir ma’lumotlarni himoya qilish masalasi ham dolzarb ahamiyat kasb etmoqda. Chunki sun’iy intellekt orqali shaxsiy ma’lumotlarni yig‘ish, qayta ishlash, o‘zgartirish va tarqatish imkoniyatlarining kengayishi ushbu munosabatlarni aniq huquqiy mexanizmlar asosida tartibga solishni talab etadi. Sun’iy intellektning funksional imkoniyatlari esa ushbu masalaning dolzarbligini yanada oshirmoqda.