BUXORO TARIXIY MARKAZIGA TUTASH HUDUDLARDAGIFUQARO BINOLARINI TA’MIRLASH: NAZARIY ASOSLAR VA TAMOYILLAR - Vaxitov M.M; Umurov Soxib Sulton o`g`li (TADQIQOTLAR, 2026)
Buxoro shahri — O’zbekistonning eng qadimiy va tarixan muhim shaharlaridan biri bo’lib, UNESCO tomonidan 1993-yilda Jahon merosi ro’yxatiga kiritilgan. Shaharning tarixiy markazi mingyillar davomida shakllangan noyob me’moriy muhitni o’z ichiga oladi. Ayni paytda, markazga tutash hududlardagi fuqaro (turar-joy va xo’jalik) binolarining holatini tartibga solish va ta’mirlash masalasi katta ahamiyat kasb etmoqda. Mazkur maqolada Buxoro tarixiy markaziga tutash hududlardagi fuqaro binolarini ta’mirlashning asosiy nazariy tamoyillari va mezonlari tahlil etiladi. Maqsad — me’moriy meros bilan zamonaviy inshoot talablarini uyg’unlashtirish usullarini ilmiy jihatdan asoslash hamda amaliy tavsiyalar ishlab chiqish.