RAQAMLI IQTISODIYOT SHAROITIDA YANGI DAROMAD MANBALARINING PAYDO BO‘LISHI VA ULARNING STRUKTURAVIY TAHLILI - Kozimjonova Saidaxon Alisher qizi; Nematjonova Risolat Dilshodbek qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada global raqamli transformatsiya sharoitida an’anaviy iqtisodiy modellarning o‘zgarishi va yangi daromad manbalarining shakllanish mexanizmlari tadqiq etilgan. Axborot texnologiyalari, sun’iy intellekt, blokcheyn va platformali biznes modellari orqali vujudga kelayotgan yangi iqtisodiy segmentlar tahlil qilinib, ulardan keladigan daromad turlari (ma’lumotlarni monetizatsiya qilish, frilans-ekonomika, raqamli aktivlar va obuna modellari) tasniflangan. Maqolda raqamli ekotizimlarning milliy iqtisodiyotga va soliqqa tortish bazasiga ta’siri yoritilgan.