UCH O‘LCHAMLI SKANERLASH NATIJALARI ASOSIDA RDB DASTGOHLARDA YIRIK O‘LCHAMLI KORPUS DETALLARIGA MEXANIK ISHLOV BERISH SAMARADORLIGINI OSHIRISH - J.G‘.G‘ayratov; Y.A.Burhoniddinov (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqola RDB dastgohlarda yirik o‘lchamli korpus detallariga mexanik ishlov berish samaradorligini oshirish masalasini ko‘rib chiqadi. Unda uch o‘lchamli skanerlash texnologiyalaridan foydalanish orqali detallarning aniq geometrik parametrlarini olish usullari tahlil qilingan. Skanerlash natijalari asosida ishlov berish jarayonlarini optimallashtirish va dastgoh sozlamalarini aniqlashtirish mexanizmlari batafsil yoritilgan. Tadqiqot natijalari ishlab chiqarish xarajatlarini kamaytirish va mahsulot sifatini oshirish imkoniyatlarini ko‘rsatadi. Bu yondashuv zamonaviy mashinasozlikda yuqori aniqlik va samaradorlikka erishish uchun muhim ahamiyatga ega.