DRAMMATIK ASARLARDA PARONIM SOʻZLARNING BADIIY-USLUBIY XUSUSIYATLARI VA LINGVOPOETIK TABIATI - Oʻralova Muyassar; Erdanova Muhlisa (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada oʻzbek tilshunosligi va adabiyotshunosligining eng dolzarb hamda kam oʻrganilgan masalalaridan biri — oʻzbek dramaturgiyasida paronim soʻzlarning qoʻllanish qonuniyatlari, lisoniy tabiati va ularning badiiy-uslubiy funksiyalari chuqur tahlil qilinadi. Drammatik asarlar oʻzining janriy xususiyatlariga koʻra bevosita jonli nutqqa, dialoq va konfliktlarga tayanadi. Shu sababli, personajlarning individual qiyofasini yaratish, lisoniy portretini shakllantirish hamda pyesalardagi komik yoki tragik pafosni taʼminlashda paronimik juftliklar betakror badiiy qurol boʻlib xizmat qiladi. Tadqiqot jarayonida oʻzbek adabiyotining klassik va zamonaviy sahna asarlari misolida paronimlarning chalkashtirilishi oqibatida kelib chiqadigan nutqiy komizm va semantik oʻyinlar lingvopoetik va uslubiy jihatdan yoritib berilgan.