OPTIKA BO’LIMIDA LABARATORYA ISHLARINI TASHKIL ETISH - Itolmasova Bonu; Nomozova Dilnoza (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada optika bo‘limida laboratoriya ishlarini tashkil etishning ilmiy-metodik asoslari, ularning ta’lim samaradorligini oshirishdagi o‘rni hamda o‘quvchilarning nazariy bilimlarini amaliy ko‘nikmalar bilan uyg‘unlashtirish masalalari yoritilgan. Tadqiqot jarayonida optik hodisalarni, xususan yorug‘likning sinishi, qaytishi, dispersiyasi kabi jarayonlarni tajriba asosida o‘rganishning didaktik imkoniyatlari tahlil qilinadi. Shuningdek, laboratoriya ishlarini zamonaviy pedagogik texnologiyalar, interfaol metodlar va raqamli vositalar asosida tashkil etishning afzalliklari asoslab berilgan. Maqolada o‘quvchilarning mustaqil fikrlashini rivojlantirish, tajriba natijalarini tahlil qilish ko‘nikmalarini shakllantirish hamda ilmiy dunyoqarashni kengaytirishda laboratoriya mashg‘ulotlarining ahamiyati alohida ta’kidlanadi. Natijada optika bo‘limida samarali laboratoriya ishlarini tashkil etish orqali o‘quvchilarning bilim darajasi, amaliy malakalari va fanga bo‘lgan qiziqishini oshirish mumkinligi ilmiy asosda xulosa qilinadi.