KORXONALARDA ELEKTRON TIJORAT JORIY ETISHNING IQTISODIY SAMARADORLIGI VA RIVOJLANISH OMILLARI - Xoliyarova Sevara (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu tadqiqot O’zbekiston korxonalarida elektron tijorat joriy etishning iqtisodiy samaradorligini tizimli tahlil qiladi. Raqamlashtirish jarayonlari tezlashayotgan hozirgi davrda elektron tijorat korxona faoliyatiga ko’p o’lchovli ta’sir ko’rsatmoqda. Tadqiqot ikkita asosiy yo’nalish bo’yicha o’tkazildi: birinchisi, elektron tijorat platformalaridan foydalanayotgan va foydalanmayotgan korxonalar moliyaviy ko’rsatkichlarini qiyosiy tahlil; ikkinchisi, raqamli savdoni rivojlantirishda to’siqlar va imkoniyatlarni aniqlash. Tadqiqot natijalariga ko’ra, elektron tijoratni faol joriy etgan korxonalar daromad o’sishida o’rtacha 34 foizga, mijozlar qoniqishi darajasida 26 foizga yuqori ko’rsatkichlarga erishgan. Xulosa qilib aytganda, elektron tijorat strategiyasini ishlab chiqish va uni bosqichma-bosqich joriy etish korxonalar iqtisodiy samaradorligini oshirishning muhim vositasiga aylanmoqda.