KICHIK VA O’RTA KORXONALARDA INNOVATSION BOSHQARUV MADANIYATINING RAQOBATBARDOSHLIKKA TA’SIRI - Xoliyarova Sevara (TADQIQOTLAR, 2026)
O’zbek. Ushbu tadqiqot kichik va o’rta korxonalarda (KOK) innovatsion boshqaruv madaniyatining raqobatbardoshlikka ta’sirini ko’p o’lchovli tahlil qiladi. Zamonavii iqtisodiyot sharoitida innovatsion boshqaruv madaniyati korxona uzluksiz rivojlanishini ta’minlaydigan kaliti omillardan biriga aylantirildi. Tadqiqot davomida To’rtta o’lchovli model ishlab chiqildi: strategik yo’naltirilganlik, tashkiliy moslashuvchanlik, xodimlarning innovatsion faolligi va mijozlar ehtiyojlariga yo’naltirilganlik. Qiyosiy tahlil natijalariga ko’ra, yuqori innovatsion boshqaruv madaniyatiga ega korxonalar raqobatbardoshlik ko’rsatkichlari bo’yicha o’rtacha 28-35 foizga yuqori natijalarga erishmoqda. Xulosa qilib aytganda, KOK larda innovatsion boshqaruv madaniyatini shakllantirish ularning bozordagi o’rnini mustahkamlash va uzluksiz rivojlanishga erishish uchun zaruriy shart hisoblanadi.