RAQAMLI IQTISODIYOT SHAROITIDA BANK VA KREDIT TIZIMIDA INTELLEKTUAL TEXNOLOGIYALARDAN FOYDALANISH ORQALI MOLIYAVIY BOSHQARUV SAMARADORLIGINI OSHIRISH - Imomnazarova Oydinoy (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu tadqiqot Kapitalbank MChJ 2019–2024 yillar kredit ma’lumotlari asosida sun’iy intellekt asosidagi skoring tizimini joriy etish natijalarini o’rganadi. Tahlil uchun 2 400 dan ortiq kredit arizasi ma’lumoti qo’llanilib, O’zbekiston Markaziy banki statistikasi va bank ochiq hisobotlari asosida muddati o’tgan kreditlar ulushining 2022– 2024 yillar davomida sezilarli kamayishi (taxminan 4,5 foizgacha) qayd etilgan. Tadqiqot ko’rsatdiki, bu natijaga texnologiyaning o’zi emas, balki to’plangan kredit tarixi bazasi va xodimlarning yangi tizimga tayyor bo’lishi hal qiluvchi rol o’ynagan.