MAKTAB YOSHIDAGI BOLALARDA STRESS VA UNI YENGISH USULLARI - Pardayeva Marhabo Egamberdiyevna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada maktab yoshidagi bolalarda stress holatlarining kelib chiqish sabablari, ularning psixologik va fiziologik xususiyatlari hamda stressning o‘quvchilar rivojlanishiga ta’siri tahlil qilingan. Tadqiqot davomida o‘quv jarayonidagi yuklamalar, oilaviy muhit, tengdoshlar bilan munosabatlar va zamonaviy axborot texnologiyalarining bolalar ruhiyatiga ko‘rsatadigan ta’siri o‘rganilgan. Shuningdek, stressning maktab yoshidagi bolalar xulqi, emotsional holati va o‘quv faoliyatida namoyon bo‘lish shakllari yoritilgan. Maqolada stressni oldini olish va uni yengishning samarali usullari, jumladan, psixologik maslahatlar, relaksatsiya mashqlari, sog‘lom turmush tarzini shakllantirish, ota-onalar va pedagoglarning hamkorligini kuchaytirish hamda ijtimoiy-psixologik qo‘llab-quvvatlash mexanizmlarining ahamiyati ilmiy jihatdan asoslab berilgan. Tadqiqot natijalari maktab psixologlari, pedagoglar va ota-onalar uchun bolalarning ruhiy salomatligini mustahkamlash hamda stressga bardoshliligini rivojlantirishda amaliy ahamiyat kasb etadi.