SANOAT 4.0 KONSEPSIYASINING IQTISODIY SAMARADORLIGI VA KORXONALAR RAQOBATBARDOSHLIGINI OSHIRISHDAGI ROLI - Hayitov Nasim To‘lqin o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Mazkur maqolada Sanoat 4.0 konsepsiyasining mazmuni, uning iqtisodiy samaradorlikka ta’siri hamda korxonalar raqobatbardoshligini oshirishdagi o‘rni tahlil qilingan. Raqamlashtirish, sun’iy intellekt, Internet of Things (IoT), katta ma’lumotlar (Big Data), bulutli texnologiyalar va kiber-fizik tizimlar asosida ishlab chiqarish jarayonlarini optimallashtirish imkoniyatlari yoritilgan. Shuningdek, korxonalarda Sanoat 4.0 texnologiyalarini joriy etish natijasida xarajatlarni kamaytirish, mahsulot sifatini yaxshilash va bozor talablariga tezkor moslashish masalalari ko‘rib chiqilgan.