MAKTABGACHA TA’LIMNING PAYDO BO‘LISHI VA TARIXIY RIVOJLANISHI - Maxmudov Temirxon; Meliboyeva Nigora (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Mazkur maqolada maktabgacha ta’lim (bolalar bog‘chasi) tizimining tarixiy shakllanishi, uning dastlabki ildizlari va zamonaviy pedagogik tizim sifatida rivojlanish bosqichlari tahlil qilinadi. Tadqiqotda maktabgacha ta’limning qadimgi jamiyatlardagi tarbiyaviy qarashlardan boshlab XIX asrda Yevropada sanoatlashuv jarayoni ta’sirida muassasa sifatida shakllanishi yoritilgan. Ayniqsa, nemis pedagogi Friedrich Fröbel tomonidan ishlab chiqilgan “Kindergarten” konsepsiyasining ilmiy- pedagogik asoslari va uning xalqaro miqyosda tarqalishi alohida ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, maqolada Rossiya imperiyasi davrida maktabgacha ta’lim tizimining shakllanishi, Adelaida Simonovich faoliyati, hamda Turkiston hududida bog‘chalarning dastlabki kirib kelish jarayonlari tahlil qilingan. Sovet davrida maktabgacha ta’limning davlatlashtirilishi, markazlashgan tizimga aylanishi va uning ijtimoiy-mafkuraviy funksiyalari ham yoritilgan. O‘zbekiston hududida maktabgacha ta’limning rivojlanishi esa mustaqillikkacha va mustaqillikdan keyingi davr kesimida tahlil qilinadi. Maqola maktabgacha ta’lim tizimining tarixiy evolyutsiyasini yaxlit ilmiy yondashuv asosida ko‘rsatib beradi hamda uning jamiyat taraqqiyotidagi o‘rnini ochib beradi.