2016-2026 YILLARDA O‘ZBEKISTONDA MAKTABGACHA TA’LIM TIZIMIDAGI ISLOHOTLAR VA O‘ZGARISHLAR - Maxmudov Temirxon; Abduraximova Mohiraxon (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Mazkur maqolada 2016–2026 yillar oralig‘ida O‘zbekiston Respublikasida maktabgacha ta’lim tizimida amalga oshirilgan keng ko‘lamli islohotlar va ularning natijalari tahlil qilinadi. Tadqiqotda 2016-yilgacha mavjud bo‘lgan tizimli muammolar, jumladan maktabgacha ta’lim muassasalarining yetishmasligi, qamrov darajasining pastligi va infratuzilma muammolari yoritilgan holda, keyingi davrda boshlangan transformatsion o‘zgarishlar ilmiy asosda ko‘rib chiqiladi. Maqolada 2017- yilda qabul qilingan “Harakatlar strategiyasi (2017–2021)”ning maktabgacha ta’lim tizimini rivojlantirishdagi o‘rni, shuningdek Maktabgacha ta’lim vazirligining tashkil etilishi orqali sohaning institutsional mustaqillikka erishgani alohida tahlil qilinadi. Bundan tashqari, davlat-xususiy sheriklik mexanizmlarining joriy etilishi, bog‘chalar tarmog‘ining kengayishi, oilaviy va muqobil maktabgacha ta’lim shakllarining rivojlanishi hamda qamrov darajasining sezilarli oshishi ilmiy asosda yoritilgan. Shuningdek, maqolada 2020-yillardan boshlab boshlangan sifat bosqichi, pedagog kadrlar malakasini oshirish, ta’lim standartlarining modernizatsiyasi va raqamlashtirish jarayonlari ham tahlil qilinadi. 2023–2026 yillarda esa maktabgacha ta’lim tizimining raqamli boshqaruvga o‘tishi, elektron qabul tizimlari va monitoring mexanizmlarining joriy etilishi asosiy tendensiya sifatida ko‘rsatib o‘tiladi. Maqola maktabgacha ta’lim tizimining inqiroz holatidan barqaror rivojlanish va modernizatsiya bosqichiga o‘tishini kompleks yondashuv asosida yoritadi hamda uning jamiyat taraqqiyotidagi strategik ahamiyatini ochib beradi.