SOLIQLARNING ISTE’MOLCHI VA ISHLAB CHIQARUVCHIGA TA’SIRI - Saydakbarova Madinaxon Anisbekovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada soliqlarning iqtisodiy tizimdagi o‘rni va ularning iste’molchi hamda ishlab chiqaruvchiga ta’siri mikroiqtisodiy nuqtayi nazardan yoritilgan. Soliqlarning narx shakllanishiga, bozor muvozanatiga, ishlab chiqarish hajmiga hamda iste’mol darajasiga ta’siri iqtisodiy modellar va nazariy asoslar orqali tahlil qilingan. Shuningdek, soliq yukining kim zimmasiga tushishi — iste’molchimi yoki ishlab chiqaruvchigami — bu talab va taklif elastikligiga qanday bog‘liqligi amaliy misollar bilan izohlangan. O‘zbekiston iqtisodiyotida amalga oshirilayotgan soliq islohotlari natijasida ishlab chiqaruvchilarni rag‘batlantirish, investitsiyalar hajmini oshirish va ijtimoiy adolatni ta’minlashda soliqlarning tutgan o‘rni alohida tahlil etilgan.