O’ZBEKISTON KICHIK VA O’RTA KORXONALARIDA MEHNAT UNUMDORLIGINI OSHIRISH: MUAMMOLAR VA STRATEGIK YECHIMLAR - Mamarajabov Samandar (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada O’zbekiston kichik va o’rta korxonalarida (KOK) mehnat unumdorligini oshirishning nazariy asoslari, hozirgi holati va strategik yo’llari ko’rib chiqiladi. Tadqiqotda ko’p omilli regressiya tahlili (R²=0,843) asosida raqamlashtirish va ta’lim darajasining unumdorlikka eng kuchli ta’sir ko’rsatishi aniqlandi. O’zbekiston KOK’larining mehnat unumdorligi Germaniyadan 18,9 marta, Qozog’istondan 5,1 marta past ekanligi qiyosiy tahlil orqali isbotlandi. Texnologik innovatsiyalar, inson kapitali, Lean menejment va davlat siyosatini birlashtiradigan integratsiyalashgan model taklif etildi — bu model 3–5 yil ichida 60–100 foizlik kümülatif unumdorlik o’sishini ta’minlashi mumkin.