XOLID HUSAYNIYNING «MING QUYOSH SHU’LASI» ROMANIDA AYOL TAQDIRI VA UMID SIMBOLIKASINING LINGVOPOETIK TALQINI - Begimkulovа Shаxnozа Аxmedovnа; Xаlilovа Zebo Oybek qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada afg‘on-amerikalik yozuvchi Xolid Husayniyning «Ming quyosh shu’lasi» romanida qo‘llangan simbolik birliklarning lingvopoetik xususiyatlari tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida ayol obrazi, yorug‘lik, quyosh, Hirot va Kobul shaharlari hamda maktab motivining ramziy ma’nolari o‘rganildi. Asarda Mariam va Laylo obrazlari orqali afg‘on ayollarining murakkab taqdiri, ijtimoiy tengsizlik va insoniy matonat masalalari yoritilganligi aniqlandi. Shuningdek, muallif tomonidan qo‘llangan simbolik vositalarning qahramonlar ruhiyati va asar g‘oyasini ifodalashdagi o‘rni ko‘rsatib berildi. Tadqiqot natijalari roman tarkibidagi simbolik tizim muallifning badiiy-estetik konsepsiyasini ochishda muhim ahamiyat kasb etishini tasdiqlaydi.