O‘QUVCHILARDA JAMOAVIYLIK VA EMPATIYA KO‘NIKMALARINI RIVOJLANTIRISHDA PSIXOLOGIK TRENINGLARNING AHAMIYATI - Hamrayeva Sohiba Sobirovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada o‘quvchilarda jamoaviylik va empatiya ko‘nikmalarini rivojlantirishda psixologik treninglarning o‘rni va ahamiyati yoritilgan. Zamonaviy ta’lim jarayonida o‘quvchilarning nafaqat bilim va malakalarini, balki ularning ijtimoiy-emotsional kompetensiyalarini rivojlantirish ham muhim vazifalardan biri hisoblanadi. Jamoaviylik va empatiya ko‘nikmalari o‘quvchilarning samarali muloqot qilishi, o‘zaro hamkorlikni yo‘lga qo‘yishi, boshqalarning his- tuyg‘ularini tushunishi hamda ijobiy ijtimoiy munosabatlarni shakllantirishida muhim ahamiyat kasb etadi. Maqolada psixologik treninglarning o‘quvchilarda hamkorlik, o‘zaro hurmat, bag‘rikenglik, mas’uliyat va muloqot madaniyatini rivojlantirishdagi imkoniyatlari tahlil qilingan. Shuningdek, trening mashg‘ulotlari orqali empatik tinglash, nizolarni konstruktiv hal etish va jamoada samarali faoliyat yuritish ko‘nikmalarini shakllantirishning psixologik mexanizmlari ochib berilgan. Maktab psixologi tomonidan tashkil etiladigan treninglarning o‘quvchilar shaxsiy rivojlanishi va sinf jamoasida sog‘lom psixologik muhitni yaratishdagi ahamiyati asoslab berilgan.