YUQORI SINF O‘QUVCHILARDA KASBIY O‘ZINI ANGLASHNI SHAKLLANTIRISHDA MAKTAB PSIXOLOGINING ROLI - Hamrayeva Sohiba Sobirovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada yuqori sinf o‘quvchilarida kasbiy o‘zini anglashni shakllantirish jarayonida maktab psixologining o‘rni va ahamiyati tahlil qilingan. Kasbiy o‘zini anglash shaxsning o‘z qiziqishlari, qobiliyatlari, moyilliklari hamda hayotiy qadriyatlarini anglagan holda kelajak kasbini ongli ravishda tanlash jarayonini ifodalaydi. Maqolada o‘quvchilarda kasbiy yo‘nalishni belgilash, o‘z imkoniyatlarini real baholash hamda kasb tanlashga ta’sir etuvchi psixologik omillar yoritilgan. Shuningdek, maktab psixologi tomonidan olib boriladigan diagnostik, maslahat va rivojlantiruvchi ishlar orqali o‘quvchilarning kasbiy qiziqishlarini aniqlash va to‘g‘ri kasbiy yo‘nalishga yo‘naltirish mexanizmlari ko‘rib chiqilgan. Kasbiy o‘zini anglashni shakllantirishda individual yondashuv, psixologik testlar, suhbatlar va treninglarning ahamiyati asoslab berilgan. Tadqiqot natijalari o‘quvchilarning ongli kasb tanlashi va kelajak hayotiga mas’uliyatli yondashuvini shakllantirishda maktab psixologining muhim rolini ko‘rsatadi.