QON VA QON HOSIL QILUVCHI A’ZOLAR KASALLIKLARI SINDROMI: ANEMIYA, LEYKOZ VA LIMFA TUGUNI KASALLIKLARI - Xolliyeva Asila Erkin qizi; Turdiyev Shuhrat Berdiyevich (TADQIQOTLAR, 2026)
ABSTRACT Gematologik kasalliklar, xususan anemiya, leykemiya va limfadenopatiya butun dunyo bo‘ylab katta tibbiy va ijtimoiy ahamiyatga ega. Ushbu holatlar tez-tez bir-biri bilan bog‘liq holda namoyon bo‘ladi, bu esa ularning sindrom sifatida tahlil qilinishini talab etadi. Anemiya, leykemiya va limfa tuguni kasalliklarining etiopatogenezi, tasnifi, klinik ko‘rinishi, diagnostikasi va davosining zamonaviy tamoyillarini tizimli tahlil qilish. Adabiyotlarni tizimli tahlil qilish asosida mavzuning turli jihatlari o‘rganilgan. Morfologik, etiologik va patogenetik tasniflar batafsil yoritilgan. Anemiya patogeneziga ko‘ra uch asosiy guruhga (qon ketishi, qon hosil bo‘lishining buzilishi, eritrotsitlarning oshgan destruksiyasi) va morfologik xususiyatlariga ko‘ra uch turga (mikrositik, normositik, makrositik) bo‘linadi. Leykemiyalar o‘tkir va surunkali hamda miyeloid va limfoid kelib chiqishiga qarab farqlanadi. Limfadenopatiya neoplastik va noneoplastik sabablarga ega bo‘lib, uning differensial tashxisi muhim ahamiyatga ega. Ushbu kasalliklarni sindrom sifatida qarash diagnostik samaradorlikni oshiradi va davo taktikasini optimallashtiradi.