GERMANIYANING YASHIL IQTISODIYOTI TRANSFORMATSIYASI (2020–2025 YY.): ENERGETIKA TARKIBI, IQLIM SIYOSATI VA DEKARBONIZATSIYA YO‘LIDAGI TO‘SIQLAR TAHLILI - Yo‘lchiyev Azizbek Baxrom o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2026)
Ushbu ilmiy maqolada Germaniyaning 2020–2025-yillardagi yashil iqtisodiyot transformatsiyasi, “Energiewende” strategiyasining borishi va dekarbonizatsiya yo‘lidagi tizimli to‘siqlar kompleks tahlil qilinadi. Federal tarmoq agentligi (SMARD) va Atrof-muhitni muhofaza qilish federal boshqarmasi (UBA) ma’lumotlariga tayangan holda, qayta tiklanadigan energiya manbalarining (QTEM) ulushi 2025-yil yakuniga ko‘ra energiya ishlab chiqarish bo‘yicha 58,8% ga yetganligi tahlil qilingan. Maqolada ko‘mir energetikasining qisqarishi hamda 2023-yilda yadro energetikasidan to‘liq voz kechish (Atomausstieg) sharoitida milliy energiya xavfsizligini ta’minlash masalalari yoritilgan. Shuningdek, shimoldagi shamol energiyasini janubdagi sanoat markazlariga yetkazishdagi SuedLink va boshqa elektr tarmoqlari cheklovlari hamda buning natijasida yuzaga kelayotgan redispetcherlash xarajatlari o‘rganilgan. Germaniya iqlim va transformatsiya jamg‘armasi (KTF) byudjetidagi 60 milliard yevrolik defitsitning yashil subsidiyalarga salbiy ta’siri, milliy vodorod infratuzilmasini (Kernnetz) yaratish rejalari hamda iqtisodiy o‘sish va CO2 chiqindilari o‘rtasidagi “dekapling” gipotezasi empirik tarzda baholangan.