TIBBIY SUG’URTA TIZIMINING EVOLYUTSIYASI: QADIMGI DAVRDAN ZAMONAVIY MODELLARGACHA BO’LGAN TARIXIY TAHLIL - Hayitov Abdulaziz; Naimov Sardor G’ayratovich (TADQIQOTLAR, 2026)
Ushbu maqolada tibbiy sug’urta tizimining qadimgi davrdan zamonaviy modellargacha bo’lgan tarixiy evolyutsiyasi xalqaro va mintaqaviy ilmiy adabiyotlar asosida keng qamrovli tahlil qilindi. Maqolada tibbiy sug’urtaning kelib chiqishi, Bismark modeli va Beveridzh tizimining paydo bo’lishi, umumiy sog’liqni saqlashni qamrab olish (UHC) konsepsiyasining rivojlanishi, turli mamlakatlar — Yaponiya, Niderlandiya, Ispaniya, Ruminiya, Eron, Nigeriya va O’zbekiston — tajribalari qiyosiy ko’rib chiqildi. Ijtimoiy, iqtisodiy va siyosiy omillarning tibbiy sug’urta tizimlarining shakllanishiga ta’siri baholanib, zamonaviy taraqqiy etayotgan modellarning xususiyatlari tahlil qilindi. Maqola yakunida O’zbekistonda tibbiy sug’urtani joriy etish jarayonining holatiga oid xulosalar berilgan.