EKSPLUATATSION SHAROITLARDA YONILG‘I SARFINI HISOBLASH (YUK, HARORAT VA RELYEFNI HISOBGA OLIB) - Baxramov Faxridin Xuzriddinovich; Eshpo‘latov Adham Ravshan o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada avtomobil transporti vositalarining haqiqiy ekspluatatsion sharoitlarida – oʻzgaruvchan havo harorati, qisman yuklanish va turli yoʻl relyeflari taʻsirida yonilg‘i sarfini aniqlashning takomillashtirilgan koʻpaytmali usuli taklif etilgan. Tadqiqot “Surxon Sanoat Qurilish” MChJning aylanma qatnov marshrutlari (Termiz–Sherabod va Termiz–Muzrabot) hamda HOWO A7, MAN TGS 33.360 va Isuzu NQR 75 avtomobillari koʻrsatkichlari asosida olib borildi. Natijalar shuni koʻrsatadiki, relyef, yuk massasi va harorat koeffitsiyentlarini yagona koʻpaytmali modelda jamlash orqali yonilg‘i hisob-kitoblaridagi noaniqliklarni qisqartirish va iqtisodiy samaradorlikni oshirish mumkin.