O‘QUVCHILARDA LOYIHALASHTIRISH KO‘NIKMALARINI RIVOJLANTIRISHDA INFORMATIKA FANINING O‘RNI VA PEDAGOGIK IMKONIYATLARI - SABUROVA IRODA ILXOMJONOVNA (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada o‘quvchilarda loyihalashtirish ko‘nikmasini rivojlantirishda informatika fanining o‘rni va ahamiyati tahlil qilinadi. Raqamli texnologiyalarning jadal rivojlanishi sharoitida o‘quvchilarning mustaqil fikrlashi, muammoni hal etishi, ijodiy yondashuvi hamda amaliy faoliyatini shakllantirishda loyihaviy ta’limning imkoniyatlari yoritilgan. Informatika darslarida algoritmlash, dasturlash, modellashtirish, raqamli mahsulotlar yaratish va axborotlarni qayta ishlash jarayonlari orqali o‘quvchilarning loyihalashtirish kompetensiyalarini rivojlantirish mexanizmlari ochib berilgan. Shuningdek, loyiha faoliyatini tashkil etishda zamonaviy pedagogik texnologiyalar va raqamli vositalardan foydalanishning afzalliklari ko‘rsatilib, ularning ta’lim sifati hamda o‘quvchilarning innovatsion fikrlashini rivojlantirishga ta’siri asoslab berilgan. Tadqiqot natijalari informatika fanining o‘quvchilarda loyihaviy faoliyat madaniyatini shakllantirish, kasbiy yo‘naltirish va XXI asr kompetensiyalarini rivojlantirishdagi muhim o‘rnini tasdiqlaydi..