O‘QUVCHILARDA IMTIHON OLDI STRESSNI YENGISHNING INNOVATSION PSIXOLOGIK USULLARI - Choriqulov Sherxon Arslon oʻgʻli (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada o‘quvchilarda imtihon oldi stressining kelib chiqish sabablari, uning psixologik va fiziologik namoyon bo‘lish xususiyatlari hamda ta’lim jarayonidagi salbiy oqibatlari tahlil qilinadi. Shuningdek, imtihon davrida uchraydigan xavotir, qo‘rquv, o‘ziga ishonchsizlik va emotsional zo‘riqishni kamaytirishga qaratilgan innovatsion psixologik usullar yoritilgan. Maqolada kognitiv- xulqiy yondashuv, relaksatsiya texnikalari, nafas olish mashqlari, mindfulness (ongli e’tibor) amaliyotlari, raqamli psixologik platformalar va motivatsion treninglarning o‘quvchilar ruhiy holatini barqarorlashtirishdagi ahamiyati ochib beriladi. Bundan tashqari, maktab psixologi, pedagog va ota-onalarning hamkorlikdagi faoliyati orqali o‘quvchilarning imtihonlarga psixologik tayyorgarligini oshirish masalalari ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot natijalari innovatsion psixologik yondashuvlar o‘quvchilarning stressga chidamliligini kuchaytirish, emotsional farovonligini ta’minlash hamda imtihon natijalarini yaxshilashda muhim omil ekanligini ko‘rsatadi.