MAKTAB O’QUVCHILARIDA AGRESSIV XULQ-ATVORNI OLDINI OLISHDA PSIXOLOGIK XIZMATNING O‘RNI - Fayzullayev Alijon Abdullayevich (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada maktab o‘quvchilarida agressiv xulq-atvorning kelib chiqish sabablari, uning psixologik va ijtimoiy omillari hamda ushbu holatning ta’lim jarayoni va o‘quvchi shaxs rivojlanishiga ta’siri tahlil qilinadi. Agressiv xulqning namoyon bo‘lish shakllari sifatida tajovuzkorlik, impulsiv harakatlar, nizoli vaziyatlarda keskin munosabat bildirish va ijtimoiy moslashuvdagi qiyinchiliklar yoritiladi. Shuningdek, maqolada maktab psixologik xizmatining agressiv xulqni erta aniqlash, uning oldini olish va korreksiyalashdagi o‘rni alohida ko‘rib chiqiladi. Individual va guruhiy psixologik maslahatlar, trening mashg‘ulotlari, emotsional zo‘riqishni kamaytirish usullari hamda ijtimoiy ko‘nikmalarni rivojlantirishga qaratilgan zamonaviy psixologik yondashuvlarning samaradorligi asoslab beriladi. Tadqiqot natijalari psixologik xizmatning tizimli faoliyati o‘quvchilarda ijobiy xulq- atvorni shakllantirish, agressivlik darajasini kamaytirish va sog‘lom maktab muhitini yaratishda muhim ahamiyatga ega ekanligini ko‘rsatadi.