O’SMIRLAR ORASIDA BULLINGNING PSIXOLOGIK XUSUSIYATLARI VA UNING OLDINI OLISHNING SAMARALI PROFILAKTIK TEXNOLOGIYALARI - Mixrailov Murodullo Mansur o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA: Ushbu maqolada umumiy o’rta ta’lim maktablarida o’smirlar orasida uchraydigan bulling hodisasining psixologik xususiyatlari, shakllanish omillari hamda uning oldini olishga qaratilgan profilaktik texnologiyalar keng va chuqur tahlil qilinadi. Zamonaviy ta’lim muhitida o’quvchilarning psixologik xavfsizligini ta’minlash dolzarb vazifalardan biri bo’lib, bulling ushbu jarayonga salbiy ta’sir ko’rsatuvchi ijtimoiy-psixologik hodisa sifatida namoyon bo’lmoqda. Maqolada bullingning shaxs rivojlanishiga ta’siri, uning tajovuzkor xulq, past empatiya, ijtimoiy moslashuv qiyinchiliklari va tengdoshlar munosabatlari bilan bog’liqligi yoritiladi. Bulling ishtirokchilarining — tajovuzkor, jabrlanuvchi va kuzatuvchi — psixologik portreti atroflicha tahlil qilinadi. Jabrlanuvchilarning uzoq muddatli psixologik oqibatlari, shu jumladan depressiya, ijtimoiy fobiya va akademik ko’rsatkichlarning pasayishi masalalari ko’rib chiqiladi.