O‘QUVCHILARNING IJTIMOIY TARMOQLARGA QARAMLIGINI OLDINI OLISHNING PSIXOLOGIK MEXANIZMLARI - Boymurodova Dildora Abdugʻafforovna; Qosimova Shoida Erkinovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada o‘quvchilarning ijtimoiy tarmoqlarga qaramligi (internetga bog‘liqlik) muammosi, uning kelib chiqish sabablari hamda psixologik mexanizmlari tahlil qilinadi. Ijtimoiy tarmoqlarga ortiqcha qiziqish o‘quvchilarda diqqatning pasayishi, o‘quv motivatsiyasining susayishi, emotsional beqarorlik va ijtimoiy munosabatlarda muammolarni keltirib chiqarishi mumkin. Maqolada ushbu holatning psixologik asoslari sifatida ichki bo‘shliq, past o‘zini baholash, stressdan qochish xulqi va doimiy raqamli stimullarga ehtiyoj yoritiladi. Shuningdek, ijtimoiy tarmoqlarga qaramlikni oldini olishda o‘z-o‘zini boshqarish, vaqtni to‘g‘ri taqsimlash, kognitiv-xulqiy yondashuv, psixologik treninglar va oilaviy qo‘llab-quvvatlashning o‘rni asoslab beriladi. Tadqiqot natijalari kompleks psixologik yondashuv o‘quvchilarda raqamli muhitdan ongli foydalanish ko‘nikmalarini shakllantirish va qaramlik xavfini kamaytirishda samarali ekanligini ko‘rsatadi.