TERMIZ SHAHRI TEMIR YO’L KESISHMALARIDA HARAKAT XAVFSIZLIGINI TA’MINLANGANLIK DARAJASINI OSHIRISH" - Yugayev Shavkat Mansunovich; Egamberdiyev Asadbek; Muhammadiyev Rustam,; Isoqov Diyorbek Raxmon o‘g‘li,; Qarshiyev Azizbek,; Ochilov S (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur tadqiqot Termiz shahri hududidagi temir yo‘l kesishmalarida harakat xavfsizligini ta’minlash masalalariga bag‘ishlangan. Tadqiqotda temir yo‘l kesishmalarining texnik va tashkiliy holati kompleks tahlil qilinib, mavjud muammolar hamda xavf omillari aniqlangan. Xorijiy davlatlarning ilg‘or tajribalari o‘rganilib, harakat xavfsizligini oshirishda sun’iy intellekt, IoT sensorlari, GPS/GIS monitoring tizimlari va avtomatik boshqaruv texnologiyalaridan foydalanish imkoniyatlari baholangan. Shuningdek, temir yo‘l kesishmalarini xavf darajasiga ko‘ra tasniflash metodikasi ishlab chiqilib, xavfsizlikni oshirishga qaratilgan ilmiy asoslangan taklif va tavsiyalar berilgan. Tadqiqot natijalari temir yo‘l kesishmalarida yo‘l-transport hodisalarini kamaytirish, transport oqimlarini samarali boshqarish hamda transport infratuzilmasi xavfsizligini ta’minlashga xizmat qiladi.