ONA SUTINING AHAMIYATI VA CHAQALOQ SALOMATLIGIDAGI O‘RNI - Saidova Ozoda Xolboyevna; Rashidova Muyassar To‘lqin qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu ilmiy maqolada ona sutining chaqaloq organizmi rivojlanishidagi biologik, fiziologik va immunologik ahamiyati tahlil qilingan. Ona suti tarkibidagi oqsil, yog‘, uglevod, vitamin va mineral moddalar hamda immun himoya omillarining bolaning sog‘lom rivojlanishidagi o‘rni yoritilgan. Shuningdek, tabiiy oziqlantirishning ona va bola salomatligiga ta’siri, emizishning kasalliklarning oldini olishdagi profilaktik ahamiyati ham ilmiy manbalar asosida o‘rganilgan. Tadqiqot davomida Jahon sog‘liqni saqlash tashkiloti (WHO), UNICEF ma’lumotlari hamda zamonaviy ilmiy adabiyotlar tahlil qilindi. Natijalarga ko‘ra, ona suti bilan oziqlantirilgan bolalarda immunitet yuqori bo‘lishi, yuqumli kasalliklar kam uchrashi hamda jismoniy va aqliy rivojlanish yaxshiroq shakllanishi aniqlandi.