PSIXOLOGIK IMUNITET: O‘QUVCHILARDA RUHIY BARQARORLIKNI SHAKLLANTIRISHNING O’ZIGA XOS XUSUSIYATLARI - Mirvaliyeva Saida Maxmudjanovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu uslubiy qo‘llanma “Psixologik imunitet: O‘quvchilarda ruhiy barqarorlikni shakllantirishning o‘ziga xos xususiyatlari” mavzusiga bag‘ishlangan bo‘lib, maktab yoshidagi bolalar va o‘smirlarda ruhiy barqarorlikni (rezilyentlikni) rivojlantirish yo‘llarini ochib beradi. Bugungi kunda ta’lim muhitida stress, bosim, raqamli texnologiyalar ta’siri va ijtimoiy ziddiyatlar kuchayib borayotgan bir davrda o‘quvchilarning psixologik immunitetini mustahkamlash dolzarb vazifalardan biridir. Qo‘llanmada psixologik imunitet tushunchasi, uning komponentlari — emotsional barqarorlik, ijtimoiy moslashuvchanlik, o‘z-o‘zini boshqarish va ijobiy fikrlash kabi jihatlar ilmiy-nazariy asosda yoritiladi. Shuningdek, maktab psixologlari va pedagoglar uchun o‘quvchilarda ruhiy chidamlilikni rivojlantirishga yo‘naltirilgan amaliy metodlar, mashqlar, diagnostika vositalari hamda tavsiyalar taqdim etiladi. Uslubiy qo‘llanma maktab psixologlari, sinf rahbarlari, ijtimoiy pedagoglar, ota-onalar va ta’lim sohasida faoliyat yurituvchi boshqa mutaxassislar uchun amaliy ahamiyatga ega bo‘lib, o‘quvchilarning psixologik salomatligini mustahkamlashda foydali metodik asos bo‘lib xizmat qiladi