KIBERMAKONDA FIRIBGARLIK JINOYATLARIGA QARSHI KURASHISHNI TAKOMILLASHTIRISH - Abdujalilov Shaxboz Jahongir o‘g‘li; Iminov Abdurasul Abdulatipovich (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada bugungi global raqamli ekotizimda kiberjinoyatlarning texnologik transformatsiyasi, ularning rivojlanish tendensiyalari hamda jamiyat hayotining turli jabhalariga o‘tkazayotgan ko‘p qirrali salbiy oqibatlari tahlil qilinadi. Zamonaviy kibertahdidlar shunchaki texnik hodisa yoki oddiy dasturiy hujum bo‘lmay, balki geosiyosiy, huquqiy, ijtimoiy va iqtisodiy miqyosda chuqur asoratlarni yuzaga keltiruvchi murakkab tizimga aylanganligi asoslab berilgan. Ushbu maqolada raqamli texnologiyalar rivojlanishi sharoitida kibermakonda sodir etilayotgan firibgarlik jinoyatlariga qarshi kurashishning huquqiy va institutsional mexanizmlarini takomillashtirish masalalari tahlil qilinadi. Muallif milliy qonunchilik va xalqaro huquqiy normalarni, xususan, Kiberjinoyatchilik boʻyicha Budapesht konvensiyasi prinsiplarini qiyosiy oʻrgangan holda, kiberfiribgarlikning zamonaviy usullari va ularning malakalanish muammolarini yoritib beradi. Tadqiqot davomida jinoyat qonunchiligini liberallashtirish va raqamli makonda xavfsizlikni taʼminlash muvozanatini saqlash, shuningdek, huquqni muhofaza qiluvchi organlarning texnik salohiyatini oshirish boʻyicha ilmiy-amaliy taklif va tavsiyalar ishlab chiqilgan.